top of page

 

Ananas niet alleen een zomers fruit

Januari 2019

Ananas is een tropische vrucht die bij veel mensen erg geliefd is. Het gele, sappige vruchtvlees is immers lekker zoet! Bij ananas denk je waarschijnlijk aan warme zomeravonden met lekkere cocktails, maar wist je dat ananas eten in de winter ook helpt om klachten van verkoudheid en sinusitis te verlichten?

Enkele gezondheidsvoordelen van ananas op een rijtje:

Ananas verbetert de spijsvertering

Ananas is rijk aan voedingsvezels die zorgen voor een gezonde darmflora en vlotte stoelgang.

Bromelaïne, een eiwitsplitsend enzyme, dat van nature voorkomt in ananas helpt bij het verteren van voedsel en ondersteunt zo bij maag- en darmklachten. Het vermindert symptomen van zure reflux van de maag.

Ananas versterkt het immuunsysteem

en zorgt voor meer weerstand door de aanwezigheid van vitamine C. Daardoor is het efficiënt tegen infecties van de luchtwegen en tegen griep.

Het eiwitsplitsende enzyme bromelaïne werkt ook ontstekingsremmend en verlicht de symptomen van sinusitis.

Ananas verlaagt de cholesterolspiegel

In ananas komen plantensterolen voor. Deze stoffen zorgen ervoor dat het slechte cholesterol minder vanuit je darmen wordt opgenomen. Wanneer je regelmatig verse ananas eet, verbetert je cholesterol en vermindert de kans op hart en vaatziekten.

Ananas helpt bloedarmoede te voorkomen

door de aanwezigheid van het mineraal ijzer.

Ananas is rijk aan mangaan

Dit mineraal zorgt oa voor het vormen en vernieuwen van sterke botten en is ook belangrijk om je glucosespiegel op peil te houden.

 

Nog enkele weetjes

* Ananas wordt bijna vers geoost. Het is een vrucht die moeilijk narijpt na het oogsten. Bewaar een ananas niet in de frigo, maar wel op kamertemperatuur. Anders gaat de vrucht door lage-temperatuurbedrf van binnenuit rotten.​

* Vlees bereid met verse ananas wordt malser door het eiwitsplitsend enzyme bromelaïne.

* Bromelaïne werkt nadelig op eiwitten in zuivelprroducten en in gelatine. Vandaar dat zuivelproducten vermengd met verse ananas na enkele uren waterig kunnen worden en een vreemde smaak krijgen.

Ananas uit blik bevat geen bromelaïne meer en kan dus als vervanger gebruikt worden in bijvoorbeeld desserten.

* Verse ananas is het hele jaar door verkrijgbaar met een extra aanvoer in de periode decmeber tot april, dus nog een reden om ananas meer in de winter te eten.

 

Wat vaker op tafel

* met yoghurt als tussendoortje of verwerkt in een lekkere smoothie

* in een slaatje met witlof en, ijsbergsla of  bleekselderij

* in een curry met kip

 * door beignetbeslag halen en frituren

* gegrild in de pan

* croque hawaï of een tosti met ananas en gorgonzola

* in een zoetzure saus bij vleesgerechten

* als warme ananaspunch

bottom of page