top of page

 

Verrassend pompoenseizoen

November 2018

Vanaf oktober zien we deze oranje kanjers van herfstvruchten overal in de winkels en in het straatbeeld verschijnen. Wie denkt aan pompoen, denkt aan Halloween.

Pompoenen bestaan in verschillende vormen en soorten, die zich elk lenen tot de meest heerlijke gerechten: van granola, smoothie of cake tot frietjes, spaghetti, soep of soufflé en zoveel meer...

Deze veelzijdige herfstvruchten zijn oa. enorm rijk aan vezels die zorgen voor een grote diversiteit van onze darmflora. En een goede gezondheid begint bij onze darmen!

Welke soorten pompoen zijn er eigenlijk en welke zijn het meeste geschikt bij PDS?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Nog enkele weetjes...

 

Soorten Pompoen

gewone pompoen.jpg

Gewone pompoen

Deze pompoen is lichtgeel - groen tot oranje van kleur en heeft geel-oranje vruchtvlees.

De pompoen kan tot 45 kg groot worden.

De gewone pompoen heeft geen uitgesproken smaak en wordt best gebruikt in gerechten waar veel andere (sterke) smaakmakers aan toegevoegd worden bv. in soepen en chutneys.

Butternut.jpg

Butternut (squash) of Flespompoen

De butternut is een kleine tot middelgrote pompoensoort met een fles of peerachtige vorm.

Het gewicht van de flespompoen is ongeveer 1 a 2kg en de schil is glad en crèmekleurig, die na koken ook eetbaar is.

Het boterzachte oranje vruchtvlees krijgt na het bakken of roosteren een zoete, nootachtige smaak.

Deze pompoen is in alle zoete en hartige gerechten te gebruiken.

Aangezien deze pompoen rijk is aan FODMaP’s (fructanen en galactanen) is deze pompoen, als enige onder de pompoenen, niet geschikt voor mensen met PDS. (tot 45g wel verdraagbaar).

Hokkaidopompoen.jpg

Hokkaido of Kastanjepompoen

Dit is een klein Japans pompoentje . Het vruchtvlees is mooi oranje, stevig , zoet en droog waardoor gegaarde blokjes hun beet behouden in bv. salades.

De schil is zacht na koken en kan je mee opeten.

Dit pompoentje leent zich tot zowel hartige als zoete gerechten.

Spaghettipompoen.jpg

Spaghettipompoen

Dit is een Japanse pompoensoort die in spaghetti-achtige draden uiteenvalt als je ze kookt. Deze pompoen is vrij neutraal van smaak en combineert zich goed met gerechten van kip, vis, schaal-en schelpdieren.

De spaghettipompoen weegt 1 à1.5 kg en wordt 20 à 30 cm groot.

Deze pompoen is calorie-arm en een goed glutenvrij alternatief voor gewone spaghetti.

Melonette 2.jpg

Melonette

Dit bolrond pompoentje lijkt niet alleen op meloen, maar smaakt er ook naar.

Een melonette weegt tot 2 kg en heeft geel-oranje vruchtvlees: het zoetste pompoentje onder de pompoenen.

Het vruchtvlees kan rauw of gekookt gegeten worden en is daardoor ideaal te gebruiken in smoothies, confituur, taart of hartig bij kipgerechten.

Kabocha.jpg

Kabocha

De kabocha is een Japanse pompoenvariant.

Het is een klein groen wit gestreepte pompoen.

De schil is hard en niet eetbaar. Het vruchtvlees is oranje en zoetvol van smaak.

De smaak van het het vruchtvlees lijkt op gekookte kastanjes.

Deze pompoen is lekker in zoete gerechten en desserten.

 

Gezondheidsvoordelen: VRUCHTVLEES

Veel vezels - weinig calorieën

Pompoenen zijn vezelrijk waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Vezels zorgen voor een grotere en betere diversiteit van onze darmflora, waardoor onze immuniteit verhoogt.

Vezels zorgen voor een betere darmfunctie en goede stoelgang en ze verlagen het risico op hart-en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

Goed voor de ogen

Pompoenen bevatten bèta-caroteen, de voorloper van vitamine A in ons lichaam. Deze vitamine zorgt voor het verbeteren van het zicht.

Versterkt het immunsysteem

De aanwezigheid van bèta-caroteen, vitamine C en vitamine E en foliumzuur versterken onze weerstand.

Goed voor de bloeddruk

Kalium speelt een rol bij de vochtbalans in ons lichaam. Het kan daardoor de bloeddruk verlagen en onder controle houden.

Goed voor de huid

De antioxidanten zoals vitamine E en C en bèta-caroteen en ook zink zorgen voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ze zorgen voor een mooie en soepele huid.

 

Gezondheidsvoordelen: POMPOENPITTEN

Pompoenpitten zijn rijk aan essentiële vetzuren, aminozuren, magnesium, zink, ijzer, koper, mangaan, selenium en vitamine E.

Magnesiumbommetjes

De grote hoeveelheid magnesium in pompoenpitten heeft veel gezondheidsvoordelen: magnesium zorgt voor een gezonde bloeddruk, opbouw van botten, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en is goed voor de spieren.

Goed voor de slaap

Dit komt door de stof tryptofaan die in pompoenpitten zit. Zink, wat ook in de pompoenpitten zit, zorgt ervoor dat tryptofaan wordt omgezet in serotonine en vervolgens in melatonine. En dat stofje heb je weer nodig om goed in slaap te kunnen vallen.

Tegen depressief gevoel

Het aminozuur tryptofaan, aanwezig in de pitten, wordt in aanwezigheid van zink in onze darm omgezet in serotonine, het gelukshormoon waardoor je je opgewekter zal voelen.

Minder kans op vorming van nierstenen

Pompoenpitten zorgen ervoor dat de productie van calciumoxolaat word verminderd of zelfs voorkomen wordt. Nierstenen bestaan voor 85% uit calciumoxolaat.

Minder kans op vorming van nierstenen

Pompoenpitten zorgen ervoor dat de productie van calciumoxolaat word verminderd of zelfs voorkomen wordt. Nierstenen bestaan voor 85% uit calciumoxolaat.

Cholesterolverlagend

Pompoenpitten zijn rijk aan fytosterolen (plantenstoffen) die een belangrijke rol spelen bij het verlagen van LDL-cholesterol.

 

Nog enkele weetjes

Welke kleur hebben pompoenpitten?

De pompoenpitten die je in de winkel koopt zijn meestal donkergroen van kleur. Dat komt doordat ze gepeld zijn. Wanneer je de pitten uit de pompoen haalt, zijn ze (meestal) nog omhuld door een witte vezelige ‘schil’, die dikker of dunner is naargelang de soort.
Je kan de pompoenpitten gewoon zo eten. Maar is de schil té dik of wil je enkel van het delicate zaadje genieten, dan moet je geduld oefenen om de pitten eerst te pellen.

Hoe kan je weten of een pompoen rijp is?

Wacht lang genoeg! De meeste pompoenrassen zijn pas goed rijp vanaf eind september. Vroeger geoogste vruchten hebben nog niet hun volle smaak ontwikkeld.

Eén manier om rijpe pompoenen te herkennen: hun steel is niet meer groen, maar dor en verkurkt.

Hoe kan je pompoenen best bewaren?

Ideaal is op een luchtige plek, waar je af en toe voorbijkomt, en met een temperatuur tussen 8 en 18 graden. Bijvoorbeeld op een rek in je gang. Wel dien je om de twee weken te controleren. De meeste kleine rassen zijn het lekkerst tussen oktober en januari: een prima herfst- en wintergroente dus.

Hoe kweek je zelf pompoenen?

Ideaal is op een luchtige plek, waar je af en toe voorbijkomt, en met een temperatuur tussen 8 en 18 graden. Bijvoorbeeld op een rek in je gang. Wel dien je om de twee weken te controleren. De meeste kleine rassen zijn het lekkerst tussen oktober en januari: een prima herfst- en wintergroente dus.

bottom of page