Chiapudding met frambozen

 

Deze chiapudding is een heerlijk, fris tussendoortje! Een bom aan voedingsstoffen zoals oa vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren, calcium, foliumzuur en magnesium. Heel eenvoudig klaar te maken en je kan er eindeloos mee variëren. Probeer eens chiapudding met bosbessen, banaan met amandelschilfers, aardbeien en pure chocoladevlokken, mango met pecannoten, ....

 

Wat heb je nodig? 

voor 2 porties

200 ml amandelmelk (varieer eens met kokosmelk)

4 el Griekse yoghurt

4 el chiazaad

eventueel 1 el rijstsiroop of ahorn siroop (naar eigen smaak zoeten)

eventueel enkele druppels vanille-essence

20 frambozen

 

Hoe maak je het?

  1. Meng de amandelmelk, Griekse yoghurt, chiazaadjes, rijstsiroop en eventueel enkele druppels vanille-essence in een maatbeker met een garde.

  2. Verdeel het mengsel over 2 glazen.

  3. Laat de chiapudding minstens 3u afgedekt opstijven in de koelkast. Je kan de pudding gemakkelijk laten 'overnachten' in de koelkast voor de volgende dag.

  4. Verdeel de frambozen over de pudding net voor het opdienen.

  5. Genieten maar!

 

Rabarber

 

Joepie! Meimaand, dit betekent volop rabarber in de tuin. Geen idee wat je met deze knapperige roze-rode-groene stengels moet doen? Van een heerlijke breakfast jar over een lekkere flan met rabarbercompote tot een verfrissende rabarberlimonade: hier zijn enkele recepten met rabarber om direct vanuit je tuin achter je keukenblad te gaan kokkerellen. Rabarber is een fruitsoort (eigenlijk groentensoort) arm aan FODMaP's. Ik heb de receptjes ook allemaal FODMaP-arm aangepast, zodat je zonder buikklachten kan genieten van de mooie lentedagen!

 

Rabarberlimonade

 

Wat heb je nodig? 

voor 500 ml

500 g rabarber

2 el citroensap

100 g rietsuiker

4 takjes rozemarijn (vers)

800 ml water

 

Hoe maak je het?

  1. Spoel de rabarber, verwijder de uiteinden en snij in grove stukken. Spoel de rozemarijn en schud droog. Doe de rabarber in een pan met dikke bodem, samen met het citroensap, 800 ml water, 30 g suiker en de takjes rozemarijn. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 8 à 10 minuten zachtjes sudderen onder een deksel. 

  2. Zeef de rabarber en vang het sap op. De rabarber heb je voor de siroop niet meer nodig. Breng het sap opnieuw aan de kook, samen met de rest van de suiker, en laat tot de helft inkoken. Giet de siroop in een afgekookte fles of weckpot, sluit zorgvuldig af en bewaar in de koelkast.

  3. Voor een verfrissende limonade: vul een glas met verhouding 1:7 rabarbersiroop - (spuit)water en voeg een schijfje appelsien en enkele ijsblokjes toe!

  4. Nu nog een rustig plekje in de tuin en chillen maar!

 

Flan met rababercompote

 

Wat heb je nodig? 

Rabarbercompote

300 g rabarber

4 el ahornsirrop

50 ml water

snuifje  kaneel

Flan

½ l lactosevrije melk

4 eieren

1 vanillestok

150 g suiker

 

Hoe maak je het?

  1. Rabarbercompote: was de rabarber en snijd in stukjes. Breng in een pan het water aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat 5 minuutjes pruttelen. voeg halverwege de ahornsiroop en kaneel toe. Roer in de pan zodat de rabarber uit elkaar valt. Laat nog enkele minuten indikken op laag vuur.

  2. Laat afkoelen.

  3. Bewaar in een afgesloten confituurpotje (in de koelkast minstens 1 week houdbaar)

 

  1. Flan: verwarm de oven op 180°C. 

  2. Kook de melk met de opengeschraapte vanillestok.

  3. Klop de eieren los met 50 g suiker, in een ruime hittebestendige kom.

  4. Giet er de kokende melk op. Roer goed om. Doe dit melkmengsel terug in de kookpot en zet op het vuur.

  5. Hou het mengsel al roerend onder het kookpunt. Blijf roeren gedurende enkele minuten tot de massa dikker wordt. Verdeel de massa over vuurvaste potjes.

  6. Doe water op je bakplaat en bak de flans gedurende 30 minuten op 175 graden au bain-marie.

 

Wanneer flan en compote afgekoeld zijn, schep je voor het opdienen, enkele lepels rabarbercompote over de flan.

Gebakken havermout met rabarber, bosbessen en pecannoten

 

Wat heb je nodig? 

voor 2 porties

100 g havermout

2 el ahornsiroop

1 tl bakpoeder

250 ml amandelmelk of rijstmelk

1 ei

1 el kokosolie

1 dikke stengel rabarber

2 el blauwe bessen

1 el grof gehakte pecannoten

snuifje zout

 

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Was de rabarber en snijd in fijne blokjes en spoel de blauwe bessen.

  3. Meng de ingrediënten in een kom en roer er kokosolie-ahornsiroop en losgeklopt ei onder.

  4. Verdeel het mengsel over vuurvaste kommetjes en bak ze gedurende 20 min in de oven.

  5. Laat afkoelen. Je kan dit gerechtje lauw of koud eten.

  6. Je kan de gebakken havermout gemakkelijk een dag op voorhand maken als ontbijt. Ook lekker als vieruurtje, eventueel met een beetje Griekse yoghurt erbij.

Scampi's met asperges en zoete puntpaprika in een milde curry

 

Wat heb je nodig? 

voor 4 personen

20 asperges

2 rode zoete puntpaprika's

1 ui

een half glas witte wijn

1/2 visbouillonblokje

24 scampi's, gepeld (diepvries)

4 el ketchup

300 ml (lactosevrije) room

olijfolie

peper en zout

currypoeder en paprikapoeder

verse peterselie

 

Hoe maak je het?

  1. Leg de scampi's 2 min. in heet water en pel ze. Dep goed droog en verwijder het darmkanaal (de bruine draad die erg bitter smaakt).

  2. Marineer de scampi's in 2 el olijfolie, een snuifje curry- en paprikapoeder en zet aan de kant.

  3. Schil de asperges zorgvuldig van kop naar beneden en stoom (20 min) of kook (10 min) ze gaar.

  4. Schil de zoete puntpaprika's en snijd ze in stukjes, versnipper ook de ui.

  5. Stoof ui en paprikastukjes in olijfolie in een diepe pan, voeg witte wijn en visbouillonblokje toe.

  6. Voeg de scampi's toe en bak ze 2 à 3 min.

  7. Kruid af met peper en zout en nog wat extra currypoeder.

  8. Voeg dan de room toe en de ketchup. Roer om tot een gladde saus. 

  9. Als de asperges gaar zijn, voeg ze dan in stukjes gesneden toe aan de scampi-currysaus en werk af met fijngesnipperde peterselie.

  10. Serveer met rijst.

©2018 by Natalie & Wim.