top of page

 

Meloenen, toch wel symbool voor warme zomerdagen

 

Hoewel ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn, staan MELOENEN toch wel symbool voor warme zomerdagen. Dit zomerse fruit, rijk aan vitamine C, bevat veel water en is enorm dorstlessend. Maar zijn meloenen ook geschikt voor mensen met gevoelige darmen?

Meloen zijn echter moeilijker verteerbaar en kunnen bij mensen die lijden aan prikkelbare darm een opgeblazen gevoel, winderigheid en een laxerend effect uitlokken. Dit komt door de aanwezigheid van fodmaps (fermenteerbare suikers) in meloenen.

Meestal wordt een stuk galiameloen of een stuk honingmeloen tot 100g goed verdragen.

Voor een cantaloupe meloen is dit 125g.

Watermeloen is door zijn hoog fodmapgehalte helaas niet geschikt voor mensen met PDS.

Juli 2018

meloenen.jpg

 

Geel - Groen- oranje - rood, elk zijn eigen smaak en aroma

De gele honingmeloen is fris, heel sappig en zoet van smaak, en heeft een iets minder sterk aroma dan de andere meloensoorten. Heerlijk in een smoothie of een milshake*.

 

De galiameloen met geel-groen vruchtvlees en zoet van smaak is zowel geschikt in zoete als hartige toepassingen bijvoorbeeld in een fruitsalade of omwikkeld met een plakje rauwe ham.

 

De meest verfijnde meloensoort met zoet, oranje vruchtvlees en een meer uitgesproken aroma is de cantaloupe meloen. Lekker in fruitsalades of zelfs gegrild op de barbecue* in combinatie met kip.

 

De watermeloen heeft een lichtzoete smaak en is door het hoog watergehalte (95%) perfect om granita (Italiaans waterijs)*van te maken. Ook heel lekker in een slaatje met feta en munt.

 

* zie Recepten

bottom of page