Boekweit herovert stilletjesaan terug de keuken
Bij Boekweit denk je waarschijnlijk spontaan aan boekweitpannenkoeken uit grootmoederskeuken. Stilletjesaan begint dit zaad terug de keuken te veroveren. Gelukkig maar, want boekweit is in verschillende gerechten toepasbaar, (niet alleen in pannenkoeken), het is goedkoop en vooral gezond!
Boekweit is net zoals quinoa geen graan, maar een zaad dat iets weg heeft van een minibeukennootje. Aangezien het een zaad is, is boekweit glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Bovendien is het laag in FODMaP’s waardoor het dus ook geschikt is voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom.
Het voordeel van boekweit is de lage glycemische index. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen (en dalen). Boekweit geeft je langer een verzadigd gevoel geeft, ideaal als ontbijt om de dag energiek te starten.
Daarnaast is boekweit rijk aan vitaminen (vooral van de B-groep) en mineralen (kalium, fosfor, magnesium, mangaan en zink). En wat toch wel uitzonderlijk is dat het alle 8 essentiële aminozuren bevat. Aminozuren zijn de bouwstoffen van de eiwitten in ons lichaam. ‘Essentieel’ betekent dat ze niet zelf door het lichaam kunnen aangemaakt worden. We moeten ze dus via onze voeding opnemen. Boekweit is hiermee één van de beste bronnen van plantaardige eiwitten. Door het hoge gehalte aan vezels helpt boekweit tegen constipatie en verlaagt boekweit het cholesterolgehalte.
Augustus 2018
Belangrijke bouwstoffen

Foliumzuur: deze B-vitamine is in alle levensfasen belangrijk. Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, kanker, hart-en vaatziekten.
Niacine: deze B-vitamine is belangrijk voor de energiestofwisseling en het goed functioneren van de spijsvertering en het zenuwstelsel.
Magnesium: dit mineraal zorgt voor het goed functioneren van enzymen, onze spieren en zenuwen. Magnesium versterkt ook beenderen en gebit en reguleert de hartslag.
Mangaan: dit mineraal is nodig voor een goede stofwisseling, en is van belang voor de vorming van botten en bindweefsel.
Fosfor: dit mineraal is belangrijk voor de groei en het onderhoud van het lichaamsweefsel.
Zink: dit spoorelement houdt huid en haren in goede conditie en ondersteunt de werking van het immuunsysteem.
Rutine en quercetine: deze plantaardige antioxidanten werken ontstekingsremmend en verlagen het risico op kanker en hartziekten.
Vaker op tafel
-
Vervang tarwe- of rijstnoedels eens door boekweitnoedels (Japanse Sobanoedels).
-
Verrijk een slaatje met geroosterde boekweitkorrels.
-
Maak een koude tabouleh op basis van gekookte boekweitkorrels.
-
Vervang in risotto de rijst door boekweitkorrels.
-
Ook lekker in granola in vlok- of korrelvorm.
-
Probeer eens boekweitpap als ontbijt.
-
En maak natuurlijk boekweitpannenkoeken met boekweitmeel :-)
