Gebrek aan energie
Sta je ’s ochtends al moe op en vraag je je af hoe je de dag zal door komen?
Probeer je je vermoeidheid weg te eten?
Heb je het gevoel dat je energiepeil steeds lager wordt en dat zelfs je dagelijkse routine – opstaan, douchen, je aankleden, ontbijten – teveel wordt?
Je voelt je moe en futloos!
Waarschijnlijk heb je ook andere klachten waarmee je lichaam signalen geeft dat het niet goed gaat. Denk maar aan hoofdpijn, spier- en/ of gewrichtspijn, hormonale klachten, last van je maag en darmen, concentratieproblemen, slaapproblemen, aanhoudende stress... .
Je brein (verstandelijk en emotioneel)(1), je hormonale systeem (2) en je darmen / darmflora (3) zijn nauw met elkaar verbonden en geven signalen aan elkaar en kunnen niet zonder elkaar functioneren.
Bij een gezonde mens met voldoende energie zijn de lichaamsfuncties op deze 3 niveaus in evenwicht.
Als er sprake is van ‘energieproblemen’ zoals bv. CVS , fibromyalgie en burn-out is er op verschillende vlakken ‘onevenwicht’.
Dit onevenwicht kan zich uiten op elk van de 3 niveaus: in een verstoorde spijsvertering, maag-darmklachten, chronische pijn, ontregelde hormoonhuishouding, je emotionele toestand/ neerslachtigheid, een overactief immuunsysteem of juist te lage weerstand, een ontregeling van je slaap-waakritme, de regeling van je lichaamstemperatuur, een hoge bloeddruk, concentratieproblemen….
Ook een aantal externe factoren kunnen een negatieve invloed hebben op onze lichaamsfuncties: bepaalde geneesmiddelen, elektrosmog, verkeerde voeding, omgevingslawaai, luchtverontreiniging… Deze factoren zullen op zich geen energieprobleem doen ontstaan, maar kunnen – samen met onderliggende onevenwichten – wel een domino-effect in gang zetten.
‘Energieproblemen’ vragen een allesomvattende of ‘holistische’ aanpak d.w.z. dat het probleem op elk van bovengenoemde niveaus moet bekeken en aangepakt worden. Zowel je eet- en leefwijze evenals je emotionele gesteldheid plus ook erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren maken wie je bent en hoe je je voelt.
Er is dus een kluwen aan factoren – die elk op zich – je energiepeil kunnen beïvloeden.

Als voedings- en dieetkundige zal ik hieronder meer uitleg, informatie en tips geven over het (on)evenwicht op het niveau van je ‘darmen/ darmflora’ wat mede een oorzaak kan zijn van je energieprobleem. De behandeling van het onevenwicht in je brein en hormonale systeem bespreek je best met je (huis)arts die je kan doorverwijzen naar de juiste disciplines.
Onevenwicht in je darm:
de juiste voeding geeft meer energie, verkeerde voeding maakt je moe
Een optimale darmwerking
Bij een optimale spijsvertering worden grote, complexe voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten) afgebroken tot er slechts enkelvoudige moleculen (enkelvoudige suikers, aminozuren, glycerol/vetzuren) overblijven die, vanuit de darm, in het bloed kunnen worden opgenomen.
Dit verteringsproces speelt zich voornamelijk af in het bovenste deel van de dunne darm.
De darmwand heeft 2 belangrijke functies:
1. het opnemen van de enkelvoudige moleculen = RESORPTIE waarbij deze suikers, aminozuren en vetzuren als energie kunnen gebruikt worden. Ook vitaminen en mineralen worden door de darmwand opgenomen in het bloed om een goede gezondheid en vitaliteit in stand te kunnen houden.
2. het tegenhouden van alles wat niet in het bloed mag terechtkomen zoals onvolledig verteerde voeding, toxische stoffen = BARRIERE
Onze darmen werken echter niet altijd zoals het hoort: voeding, hormonen, psychologische en lichamelijke stress kunnen hiervan de oorzaak zijn. Ik vermeldde reeds eerder dat de 3 niveaus nauw met elkaar verbonden.
Een lekkende darm
De darmwand bestaat uit een laag cellen die met elkaar verbonden zijn door ‘bruggetjes’ die men juncties noemt. Gezonde darmcellen zitten zeer dicht tegen elkaar en laten alleen volledig verteerd voedsel door. Wanneer er een hormonaal probleem is, of je staat onder stress of verkeerde/ toxische voeding eet, ontstaat er een dysbiose ( = onevenwicht) in je darmflora en wordt het darmslijmvlies aangetast. Hierdoor gaat de kwaliteit van de juncties achteruit en wordt de ruimte tussen de cellen groter. Zo kan onvolledig verteerd voedsel en stoffen door de darmwand passeren en komen die in de bloedbaan terecht. Dit fenomeen heet ‘lekkende darm’.
Niet alleen de barrièrefunctie is verstoord maar ook de resorptie hapert waardoor er voedingstekorten kunnen ontstaan.
Onverteerd voedsel is toxisch. Die toxines kunnen zich vastzetten op gewrichten (met als gevolg reuma, artritis, fibromyalgie, ...), in het centraal zenuwstelsel (met als gevolg vermoeidheid, prikkelbaarheid, ...) of op de endocriene eindorganen (de schildklier, de bijnieren, de geslachtsorganen).
Je stoelgang: één van de eerste signalen die op een slechte darmwerking kunnen wijzen
Probleem met vetvertering: je stoelgang is zacht en bleek, ruikt vies.
Probleem met eiwitvertering: je stoelgang ruikt naar ammoniak, rotte eieren.
Onverteerde resten in stoelgang: onvoldoende gekauwd of te weinig maagzuur of tekort aan spijsverteringsenzymen
je stoelgang is smal en lintachtig: misschie heb je last van pds?

Bronnen:
Fibromyalgie anders bekeken, Dr. Herlinde Jacobs, Lannoo, 2019
Homo energeticus, Dr. Peter Aelbrecht, Manteau; 2019
Alles draait om je hormonen, Rineke Dijkinga, Rinke Dijkinga Books, 2019
Je brein vitaal, met elke hap een gezonde stap, Rineke Dijkinga, Rineke Dijkinga Books, 2021
