top of page

Het FODMaP-dieet

Bij mensen met PDS worden deze koolhydraten slecht of niet opgenomen in de dunne darm waardoor ze deels onverteerd in de dikke darm terechtkomen. In de dikke darm bevinden zich ontelbare bacteriën. Deze bacteriën fermenteren vervolgens de FODMaP’s. Hierbij komen gassen en korte-keten-vetzuren vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid ontstaan. De onverteerde FODMaP’s trekken meer vocht aan in de dunne en dikke darm waardoor mensen met PDS ook last hebben van symptomen zoals diarree, obstipatie en verstoorde stoelgang.

De verstoorde darmwerking kan uiteindelijk ook klachten geven zoals vermoeidheid en hoofdpijn.

FODMaP

FODMaP is een afkorting voor Fermenteerbare Oligosachariden Discahariden Monosachariden and Polyolen. Dit zijn korte-keten-koolhydraten die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn en mee de basis vormen voor een gezonde voeding.

Door producten met veel FODMaP’s in de voeding te beperken, komen er minder van deze moleculen in de dikke darm, waardoor de klachten afnemen. Niet iedere persoon met PDS is gevoelig voor dezelfde FODMaP’s. In de praktijk geven geringe hoeveelheden FODMaP’s geen problemen of klachten. Het is belangrijk dat het dieet individueel wordt aangepast. Een gespecialiseerde FODMaP-diëtsite kan je daarbij helpen en begeleiden.

IBS symptoms, the low FODMAP diet and the Monash app that can help

 

Drie fasen in het dieet

Het FODMaP-dieet is een wetenschappelijk onderbouwd dieet, ontwikkeld door de Monash University in Australië sinds 2006.

Het FODMaP-dieet helpt bij ongeveer 75 procent van de PDS-patiënten die het dieet volgen. De klachten verminderen en bij sommigen verdwijnen de klachten geheel.

Omdat klachten van andere darmziekten soms lijken op deze van PDS raden we aan om het FODMaP-dieet alleen te volgen als de diagnose PDS door een (huis)arts gesteld is.

 

Het dieet bevat 3 fasen:

  1. De eliminatiefase waarbij je 2 tot 6 weken FODMaP-arm eet. Je vermijdt zoveel mogelijk voeding waar veel FODMaP’s inzitten. Dit zorgt ervoor dat je darmen tot rust komen en zodat je in de volgende fase kan nagaan op welke FODMaP’s jouw darmen reageren.
     

  2. De herintroductiefase: nadat je klachten verminderd zijn, ga je opnieuw FOMaP-rijke voedingsmiddelen herintroduceren. Je gaat in deze fase uitproberen hoe gevoelig je bent voor de verschillende FODMaP-groepen. Iedereen heeft een eigen tolerantiedrempel per FODMaP-groep.
     

  3. Het aangepaste en persoonlijke FODMap dieet als een ‘levenswijze'. Hoewel je misschien nog niet alles hebt kunnen testen, zal je toch beter weten wat bij jou klachten uitlokt. We bekijken samen hoe je verder moet en welke voedingsmiddelen je nog kan uittesten om je klachten onder controle te houden en zo je ‘buik beter in balans ;-)’ te houden en je levenskwaliteit te verbeteren.

 

Voorbeelden van voedingsmiddelen rijk aan FODMaP’s

 

Fermenteerbare

Oligosachariden

Fructanen: tarwe, rogge, gerst, ui, knoflook, prei, artisjok

Galactanen: peulvruchten, bonen

Discahariden

Lactose: melk-en zuivelproudcten, yoghurt en zachte kaassorten

Monosachariden

Fructose: honing, appel, peer, watermeloen, mango,...

and

Polyolen

Mannitol: bloemkool, champignons, suikervrije producten

Sorbitol: appel, peer, steenvruchten, avocado, broccoli, zeewier, ...

Maltitol, isomalt, Xylitol in suikervrije producten

bottom of page