Je buik in balans
Je kent vast wel de uitdrukkingen 'ergens buikpijn van hebben', 'een teleurstelling wegslikken', 'een onderbuikgevoel hebben'... . Dat je darmen een grote invloed hebben op je fysieke én mentale gezondheid is een feit. Je darmen en hersenen zijn immers nauw met elkaar verbonden. Deze verbinding verloopt in je lichaam via de zogenaamde 'hersen-darm-as' waarlangs zenuwsignalen van je darmen naar je hersenen lopen en omgekeerd.
Hetgeen we al wisten vanuit ons ‘buikgevoel’, wordt nu ook meer en meer door wetenschappers onderzocht: hoe kunnen darmbacteriën ons brein beïnvloeden? Wat is het verband tussen darmflora en je gezondheid?
Bij mensen die last hebben van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) lijkt er iets mis te gaan in de communicatie tussen de hersenen en de darmen.
De darmen sturen bijvoorbeeld te sterke signalen of de signalen van de hersenen worden niet begrepen door de darm. Ook als de zenuwcellen overmatig geprikkeld worden door stress, kan dit leiden tot darmklachten. Iemand met het prikkelbare darmsyndroom voelt vaker dan normaal een onaangename druk of geborrel in de buik, en heeft snel last van diarree of verstopping.
Eveneens blijkt bij mensen met darmklachten (zoals PDS en darmontstekingsziekten) en bij mensen met energieproblemen (zoals fibromyalgie en CVS) de samenstelling van de darmflora anders te zijn dan bij mensen zonder darmklachten en energieproblemen: er zijn minder bacteriën en minder soorten.
'Bacteriële dysbiose' kan samenhangen met allerlei aandoeningen, infecties, voedselintoleranties, allergieën en bijhorende buikklachten. Aanhoudende darmklachten kunnen leiden tot een algemene verlaging van het immuunsysteem.

Het is dus belangrijk om je darmflora in balans te houden. Gelukkig kunnen we de darmflora beïnvloeden door bewust onze levensstijl en ons voedingspatroon aan te passen. Een regelmatige levensstijl, waaronder dagelijkse beweging en het leren omgaan met stress, en vooral een gezonde, gevarieerde voeding zijn een eerste richting voor gezonde darmen!
In mijn dieetpraktijk volg ik een 5-stappenplan (leefstijl, stress, FODMaP-dieet en/of vitaliteit-eetplan, voedingsssupplementen, probiotica) bij de behandeling van prikkelbare darm en energieproblemen voor het bekomen van gezonde darmen. Meer info? klik hier
Het FODMaP-dieet is op dit moment de best aangewezen methode om buikpijnklachten bij PDS te verminderen.
Met het vitaliteit-eetplan herstel je je darmflora waardoor de opname van voedingsstoffen verbetert, ontstekingsreacties in je lichaam afnemen, de hormoonbalans in je bloed stabiliseert en je immuunsysteem hierdoor sterker wordt. Het uiteindelijke doel is de verbetering van de lichamelijke en mentale problemen die het gevolg zijn van energietekorten.
Sinds ikzelf een combinatie van beide diëten als levenswijze volg, kan ik mijn buikpijnklachten door PDS en chronische (spier)pijn door fibromyalgie onder controle houden.
Ben je ervan overtuigd dat de juiste voeding jou meer energie en minder pijn kan opleveren, dan begeleid ik je graag in het volgen van een aangepast dieet (lactosevrij, fructosebeperkt, glutenvrij, histaminebeperkt, ...). Want met 'Je Buik in Balans' verbetert je levenskwaliteit en zal je meer van het leven kunnen genieten!
Andere bronnen over PDS en de connectie tussen je darmen en je brein
Boek: ‘Buik blij, jij blij’ Sigrid Van Der Marel – Sluyter, mei 2017, bigbusinesspublishers
Boek: 'FODMaP', Joyce Bijl en Jacqueline Gerrits, 2019
Boek: Homo energeticus, Dr. Peter Aelbrecht, Manteau, 2019
www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/22/kunnen-bacterien-helpen-tegen-stress--onze-reporter-onderging-ee
www.vib.be/nl/biotech-basics/Pages/Meer-mens-dan-bacterie.aspx
www.vib.be/nl/mens-en-gezondheid/darmflora-project/Pages/Project-info.aspx
www.eoswetenschap.eu/gezondheid/langer-gezond-met-diverse-darmflora
