Chiapudding met frambozen

 

Deze chiapudding is een heerlijk, fris tussendoortje! Een bom aan voedingsstoffen zoals oa vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren, calcium, foliumzuur en magnesium. Heel eenvoudig klaar te maken en je kan er eindeloos mee variëren. Probeer eens chiapudding met bosbessen, banaan met amandelschilfers, aardbeien en pure chocoladevlokken, mango met pecannoten, ....

 

Wat heb je nodig? 

voor 2 porties

200 ml amandelmelk (varieer eens met kokosmelk)

4 el Griekse yoghurt

4 el chiazaad

eventueel 1 el rijstsiroop of ahorn siroop (naar eigen smaak zoeten)

eventueel enkele druppels vanille-essence

20 frambozen

 

Hoe maak je het?

  1. Meng de amandelmelk, Griekse yoghurt, chiazaadjes, rijstsiroop en eventueel enkele druppels vanille-essence in een maatbeker met een garde.

  2. Verdeel het mengsel over 2 glazen.

  3. Laat de chiapudding minstens 3u afgedekt opstijven in de koelkast. Je kan de pudding gemakkelijk laten 'overnachten' in de koelkast voor de volgende dag.

  4. Verdeel de frambozen over de pudding net voor het opdienen.

  5. Genieten maar!

 

Rabarber

 

Joepie! Meimaand, dit betekent volop rabarber in de tuin. Geen idee wat je met deze knapperige roze-rode-groene stengels moet doen? Van een heerlijke breakfast jar over een lekkere flan met rabarbercompote tot een verfrissende rabarberlimonade: hier zijn enkele recepten met rabarber om direct vanuit je tuin achter je keukenblad te gaan kokkerellen. Rabarber is een fruitsoort (eigenlijk groentensoort) arm aan FODMaP's. Ik heb de receptjes ook allemaal FODMaP-arm aangepast, zodat je zonder buikklachten kan genieten van de mooie lentedagen!

 

Rabarberlimonade

 

Wat heb je nodig? 

voor 500 ml

500 g rabarber

2 el citroensap

100 g rietsuiker

4 takjes rozemarijn (vers)

800 ml water

 

Hoe maak je het?

  1. Spoel de rabarber, verwijder de uiteinden en snij in grove stukken. Spoel de rozemarijn en schud droog. Doe de rabarber in een pan met dikke bodem, samen met het citroensap, 800 ml water, 30 g suiker en de takjes rozemarijn. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 8 à 10 minuten zachtjes sudderen onder een deksel. 

  2. Zeef de rabarber en vang het sap op. De rabarber heb je voor de siroop niet meer nodig. Breng het sap opnieuw aan de kook, samen met de rest van de suiker, en laat tot de helft inkoken. Giet de siroop in een afgekookte fles of weckpot, sluit zorgvuldig af en bewaar in de koelkast.

  3. Voor een verfrissende limonade: vul een glas met verhouding 1:7 rabarbersiroop - (spuit)water en voeg een schijfje appelsien en enkele ijsblokjes toe!

  4. Nu nog een rustig plekje in de tuin en chillen maar!

 

Flan met rababercompote

 

Wat heb je nodig? 

Rabarbercompote

300 g rabarber

4 el ahornsirrop

50 ml water

snuifje  kaneel

Flan

½ l lactosevrije melk

4 eieren

1 vanillestok

150 g suiker

 

Hoe maak je het?

  1. Rabarbercompote: was de rabarber en snijd in stukjes. Breng in een pan het water aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat 5 minuutjes pruttelen. voeg halverwege de ahornsiroop en kaneel toe. Roer in de pan zodat de rabarber uit elkaar valt. Laat nog enkele minuten indikken op laag vuur.

  2. Laat afkoelen.

  3. Bewaar in een afgesloten confituurpotje (in de koelkast minstens 1 week houdbaar)

 

  1. Flan: verwarm de oven op 180°C. 

  2. Kook de melk met de opengeschraapte vanillestok.

  3. Klop de eieren los met 50 g suiker, in een ruime hittebestendige kom.

  4. Giet er de kokende melk op. Roer goed om. Doe dit melkmengsel terug in de kookpot en zet op het vuur.

  5. Hou het mengsel al roerend onder het kookpunt. Blijf roeren gedurende enkele minuten tot de massa dikker wordt. Verdeel de massa over vuurvaste potjes.

  6. Doe water op je bakplaat en bak de flans gedurende 30 minuten op 175 graden au bain-marie.

 

Wanneer flan en compote afgekoeld zijn, schep je voor het opdienen, enkele lepels rabarbercompote over de flan.

Gebakken havermout met rabarber, bosbessen en pecannoten

 

Wat heb je nodig? 

voor 2 porties

100 g havermout

2 el ahornsiroop

1 tl bakpoeder

250 ml amandelmelk of rijstmelk

1 ei

1 el kokosolie

1 dikke stengel rabarber

2 el blauwe bessen

1 el grof gehakte pecannoten

snuifje zout

 

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Was de rabarber en snijd in fijne blokjes en spoel de blauwe bessen.

  3. Meng de ingrediënten in een kom en roer er kokosolie-ahornsiroop en losgeklopt ei onder.

  4. Verdeel het mengsel over vuurvaste kommetjes en bak ze gedurende 20 min in de oven.

  5. Laat afkoelen. Je kan dit gerechtje lauw of koud eten.

  6. Je kan de gebakken havermout gemakkelijk een dag op voorhand maken als ontbijt. Ook lekker als vieruurtje, eventueel met een beetje Griekse yoghurt erbij.

Scampi's met asperges en zoete puntpaprika in een milde curry

Wat heb je nodig? 

voor 4 personen

20 asperges

2 rode zoete puntpaprika's

1 ui

een half glas witte wijn

1/2 visbouillonblokje

24 scampi's, gepeld (diepvries)

4 el ketchup

300 ml (lactosevrije) room

olijfolie

peper en zout

currypoeder en paprikapoeder

verse peterselie

 

Hoe maak je het?

  1. Leg de scampi's 2 min. in heet water en pel ze. Dep goed droog en verwijder het darmkanaal (de bruine draad die erg bitter smaakt).

  2. Marineer de scampi's in 2 el olijfolie, een snuifje curry- en paprikapoeder en zet aan de kant.

  3. Schil de asperges zorgvuldig van kop naar beneden en stoom (20 min) of kook (10 min) ze gaar.

  4. Schil de zoete puntpaprika's en snijd ze in stukjes, versnipper ook de ui.

  5. Stoof ui en paprikastukjes in olijfolie in een diepe pan, voeg witte wijn en visbouillonblokje toe.

  6. Voeg de scampi's toe en bak ze 2 à 3 min.

  7. Kruid af met peper en zout en nog wat extra currypoeder.

  8. Voeg dan de room toe en de ketchup. Roer om tot een gladde saus. 

  9. Als de asperges gaar zijn, voeg ze dan in stukjes gesneden toe aan de scampi-currysaus en werk af met fijngesnipperde peterselie.

  10. Serveer met rijst.

Slaatje van gegrilde cantaloupemeloen met amandelen, feta en rucola

Wat heb je nodig? 

voor 4 personen

1 cantaloupe meloen

50 g gerookte amandelen 

150 g feta

125 g rucola

2 el cremaceto

olijfolie

 

Hoe maak je het?

  1. Halveer de meloen en verwijder de pitten.

  2. Snijd elke helft in 4  à 6 parten en verwijder de schil.

  3. Gril de meloenparten aan beide kanten op de barbecue of in een grillpan tot er mooie grillstrepen ontstaan. De meloenparten hoeven niet door en door warm te worden.

  4. Hak de amandelen grof en snijd de feta in blokjes.

  5. Verdeel de rucola over een grote platte schaal. Leg de meloenparten erop en verdeel de fetablokjes erover. Besprenkel met de cremaceto en olijfolie en bestrooi met de gehakte amandelen.

  6. Serveer bij kip of vis.

Honingmeloen-kiwi milkshake

Wat heb je nodig? 

voor 2 personen

1/2 honingmeloen

1 kiwi

250 g Griekse yoghurt

2 ijsblokjes

Enkele blaadjes citroenmelisse

 

Hoe maak je het?

  1. Schil de meloen en kiwi en snijd ze in blokjes.

  2. Mix alle ingrediënten in een blender.

  3. Verdeel over 2 glazen. En genieten maar!

Slaatje van watermeloen, feta en munt

Wat heb je nodig? 

voor 4 personen

¼ watermeloen

200g feta

1 el frambozenazijn

2 el olijfolie

Enkele blaadjes munt

 

Hoe maak je het?

  1. Schil en ontpit ¼ van de watermeloen en snijd het vruchtvlees in blokjes. (Gebruik eventueel en meloenschepje om mooie bolletjes te maken ipv blokjes).

  2. Verbrokkel de fetakaas en meng met de blokjes watermeloen.

  3. Maak een vinaigrette door 1 el frambozenazijn te mengen met 2 el olijfolie. Kruid naar smaak met peper en zout.

  4. Werk af met gesnipperde muntblaadjes.

  5. Serveer met ciabattabrood.

 

Taboeleh van boekweitkorrels

Wat heb je nodig? 

voor 6-8 personen

250 g boekweitkorrels

150 g kikkererwten (blik)

80 g geroosterde amandelen

100 g granaatappelpitten

een handvol peterselie 

4 el citroensap

een scheutje olijfolie 

peper, zout

1 kl Ras el hanout.

 

Hoe maak je het?

  1. Kook de boekweitkorrels gaar in 500ml water en spoel ze nadien af met koud water. Laat uitlekken en doe er een scheutje olijfolie onder.

  2. Spoel de kikkererwten, dep ze droog en rooster ze in een pannetje zonder olie te gebruiken. 
    Verkruimel de feta.

  3. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en hak de noten grof.

  4. Voeg dan alle ingrediënten bij de afgekoelde boekweitkorrels en breng op smaak met citroensap, peper, zout en Ras el hanout.

  5. Werk af met fijngesnipperde peterselie.

Deze salade is lekker bij kip, serveer met geraspte wortelen en je hebt een volwaardige, gezonde maaltijd! Smakelijk!

#FODMaP-proof?: Spoel de kikkererwten goed af, FodMaP’s lossen immers op in het water van het blikje, en vervang de abrikozen door rozijnen.

 

Gegrilde vijgen met gepofte quinoa, feta en amandelschilfers

Wat heb je nodig? 

voor 2 personen

6 verse vijgen

50 g fetakaas

2 el amandelschilfers

1 el gepofte quinoa

rucola 

het sap van 1/2 appelsien

1 el honing 

olijfolie

 

Hoe maak je het?

  1. Was de vijgen en snijd ze in 4 partjes. Leg ze in een ovenschotel en besprenkel ze met wat olijfolie.

  2. Pers de halve appelsien en meng er 1 el honing onder. Giet het sap over de vijgen, maar houd nog een beetje over om tijdens het grillen nog wat extra sap te kunnen toevoegen.

  3. Verkruimel de feta en strooi over de vijgen. Zet de schotel 15 min onder de grill.

  4. Rooster ondertussen de amandelschilfers en gepofte quinoa in een pannetje zonder olie.

  5. Schik op de borden een bedje rucola sla en leg er de gegrilde vijgen op.

  6. Strooi er als laatste de geroosterde amandelschilfers en gepofte quinoa over.

#FODMaP-proof?: Helaas niet, vijgen bevatten een te hoog fructosegehalte.

 

Vissoep met volkorenbrood en kruidenboter

 

Wat heb je nodig? 

voor 6p

150 g Victoriabaars

150 g kabeljauw

150 g zalm

50 mosselen z.schelp

100 g grijze garnalen

2 l visbouillon

2 uien

½ venkelknol

2 wortelen

 

½ groene selder

3 preiwitten

4 gepelde tomaten

2 eetl. tomatenpuree

1 scheutje anijslikeur (Pernod of Ricard)

1 dl droge witte wijn

4 eetl. olijfolie

 

1 rode paprika

snuifje paprikapoeder

oregano, laurier en peterselie

peper en zout

 

Hoe maak je het?

  1. Snij de groenten brunoise.

  2. Stoof eerst de uien en de venkel aan in wat olijfolie, dan de rest van de groenten.

  3. Laat 10 min. doorstoven.

  4. Voeg de wijn, de kleingesneden tomaten, de tomatenpuree, de visbouillon en de kruiden toe en laat 45 min. zacht pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Voeg dan pas de anijslikeur toe.

  6. Snij de vis in dobbelstenen, maak de mosselen schoon en spoel ze goed.

  7. Voeg de vis op het laatste toe en laat nog 5 min. mee koken.

  8. Serveer met volkorenbrood en kruidenboter

#FODMaP-proof?: vervang de uien door het groen van lente-ui, de groene selder door knolselder, gebruik enkel het groen van de prei en niet het preiwit zelf. Afhankelijk van je tolerantie voor alcohol kan je alcohol al dan niet toevoegen. 

 

Savooikoolsoep met rookworst

 

Wat heb je nodig? 

voor 4p

500 g savooikool

1 ui

1 knoflookteentje

100 g knolselder

2 aardappelen

1 l groentebouillon

olijfolie

peper

snuifje natriumbicarbonaat

3 rookworsten

 

Hoe maak je het?

  1. Snij de savooikool in reepjes en spoel ze goed met koud water.

  2. Snij de ui en het knoflookteentje fijn en de knolselder en aardappelen in blokjes.

  3. Stoof de groenten aan in olijfolie gedurende 5 min en overgiet ze dan met de groentebouillon. Voeg een snuifje natriumbicarbonaat toe.

  4. Kook de soep op een matig vuur met deksel op de pot. Zo voorkom je de nare koollucht. Kool die te lang wordt gekookt, wordt zwaarder verteerbaar.

  5. Mix de soep.

  6. Voeg de in plakjes gesneden rookworst toe en warm de soep nog 5 min extra op.

#FODMaP-proof?: vervang de ui door het groen van lente-ui, en het knoflookteentje door knoflookolie of een mespuntje asafoetida. Afhankelijk van je tolerantie voor savooikool kan je een kleine tas soep consumeren. Natriumbicarbonaat maakt de soep lichter verteerbaar.

 

Warme ananaspunch

 

Wat heb je nodig? 

voor 4p

1 l ananassap ongezoet

4 el citroensap

100 g ongeschilde verse gember, in dunne plakjes

1 kaneelstokje doormidden gebroken (of een snuifje kaneelpoeder)

2 hele kruidnagels

een klein snuifje kurkuma en zwarte peper

 

Hoe maak je het?

  1. Breng in een middelgrote kookpot het ananassap met de gember, het citroensap, kaneel, kurkuma, zwarte peper en de kruidnagels aan de kook.

  2. Draai het vuur laag en laat dit mengsel 10 min zachtjes trekken. Zeef de punch en serveer hem warm.

 

Wrap met konijn, amandelpesto en gegrilde groenten

 

Wat heb je nodig? 

voor 4p

50 g amandelen

1 bosje basilicum

2 teentjes knoflook

½ kl chilivlokken

50 g pecorino

olijfolie

 

peper en zout

500 g konijnenfilet

aubergine

1 groene paprika

Rozemarijn

4 wraps

 

Hoe maak je het?

  1. Maak eerst de pesto: mix de amandelen, de basilicumblaadjes, de knoflook, chilivlokken en pecorino in een blender. Voeg olijfolie toe totdat je een vloeiende pasta bekomt. Kruid naar smaak met peper en zout.

  2. Snijd de aubergine en paprika in repen, wentel ze door wat olijfolie en bak ze in de grillpan. Strooi er de rozemarijn over.
    Bak ook het konijn op de grillpan en kruid alles met peper en zout.

  3. Warm de wraps op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg er konijnreepjes, aubergine en paprika op, werk af met de amandelpesto en rol op, steek vast met een prikker of bind er een servetje rond.

 

Pasta met gegrilde haloumi, venkel, trostomaatjes en zelfgemaakte pesto

 

Wat heb je nodig? 

voor 4p

400g (glutenvrije) tagliatelle

400 g haloumi

400g trostomaatjes, gehalveerd

1 venkelknol

olijfolie

peper en zout

 

 Voor de pesto:

20g verse basilicumblaadjes

20g pijnboompitten

20g Parmezaanse kaas

3 el olijfolie

peper en zout

(snuifje asafoutida)

 

Hoe maak je het?

  1. Voor de pesto: mix alle ingrediënten tot een gladde pesto. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe, afhankelijk van de dikte.

  2. Verwijder het loof van de venkelknol, snipper de venkel en stoof 15 min op een zacht vuurtje. Kruid af met peper en zout.

  3. Kook intussen de pasta zoals aangegeven op de verpakking.

  4. Halveer de tomaatjes en voeg ze bij de venkel. Voeg de uitgelekte pasta en ook de pesto toe. Meng en breng verder op smaak met peper en zout.

  5. Snijd de haloumi in dikke plakken, smeer ze in met olijfolie en gril ze kort aan beide kanten in een grilpan.

  6. Verdeel de pasta over diepe borden en leg de gegrilde haloumiplakken er boven op.

©2018 by Natalie & Wim.