Volkoren speltpizza
met pomoencréme, courgette
en Parmaham
INGREDIENTEN
voor 2 pizza's:
400g pompoen, in blokjes
100ml groentebouillon
400g volkoren speltmeel
1 el bakpoeder
2 el Provençaalse kruiden (gedroogd of vers) oa marjolein, tijm, rozemarijn, basilicum
snufje nootmuskaat
1 courgette, in lange repen of schijfjes
1 rode ui, in schijfjes
1 bol mozzarrella
4 sneden Parmaham
eventueel een handvol rucola
Olijfolie
zwarte peper en zout
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 220°C.
Kook de pompoenblokjes gaar in de bouillon. Pureer de pompoenblokjes en breng goed op smaak met peper, zout en nootmuksaat. Proef zeker of de pompoencrème niet te flauw van smaak is , anders wat bij kruiden.
Meng intussen het speltmeel, bakpoeder en de helft van de kruiden, 150 à 200ml water en 25ml olijfolie.
Kneed het deeg 2-4 min op een met bloem bedekt werkvlak tot een rekbaar deeg. Het deeg mag niet meer aan je handen kleven.
Verdeel het deeg in 2 en rol met een deegrol 2 gelijke pizzabodems van ongeveer 3mm dikte.
Bestrijk met wat olijfolie.
Bestrijk de bodems met de pompoencrème. Beleg rijkelijk met de courgette, rode ui, mozzarella en Parmaham. Kruid met de rest van de kruiden en extra met zwarte peper en zout.
Bak de pizza's gedurende 15 à 20 minuten.
Werk eventueel af met rucola.
Tip: deze pizza is een goed alternatief voor een gewone pizza met tomatensaus indien je histamine-intolerant bent.
FODMaP-proof? ja, maar vervang de rode ui door het groen van lente-ui. Indien je lactose niet goed verdraagt, gebruik dan lactosevrije mozzarella.
