zalm met broccoli en knolselder.png

Zalm met amandelkorst, geroosterde broccoli en knolseldercrème

 

INGREDIENTEN

voor 2p:

2 zalmmoten, vers of diepvries

1 broccoli, in roosjes

Voor de knolseldercrème:

500g knolselder, geschild en in blokjes gesneden (of diepvries)

250ml kippenbouillon

250ml melk

peper

Voor de amandelkorst:

2 el olijfolie

2 afgestreken el amandelpoeder

1 kl (graantjes)mosterd

2 el citroensap

een handvol peterselie, fijn gesnipperd

 

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200°C.

Blancheer de broccoliroosjes 3 à  5 minuten in kokend water. Giet af en laat goed uitlekken.

Kook de knolselderblokjes in de kippenbouillon en melk gedurende 15 minuten tot ze zacht gekookt zijn. Giet af, maar houd een beetje kookvocht apart. Pureer de knolselderblokjes of mix ze glad met een elektrische mixer voor een gladdere knolseldercrème. Voeg eventueel wat extra kookvocht toe en kruid af met peper. Houd de knolseldercrème warm.

Doe alle ingrediënten voor de amandelkorst in een kommetje en meng tot een dikke pasta.

Leg de zalmmoten in een ovenschaal en strijk de zalmmoten in met de amandelpasta.

Leg de broccoliroosjes in een andere ovenschaal (of leg ze bij in dezelfde schaal als de zalm) en besprenkel ze met 1 el olijfolie, Schep goed om en kruid af met zwarte peper en grof zout. Rooster de broccoliroosjes 10 à 15 minuten in de oven. Zet gelijktijdig de ovenschaal met zalm in de oven.

Serveer de zalm op de knolseldercrème samen met de geroosterde broccoliroosjes.

SUGGESTIES

 

  • Varieer eens met hazelnootpoeder of grof gehakte pistachenoten i.p.v. het amandelpoeder.

  • Vervang de amandelkorst eens door een korst van geitenkaas (75g) met 1/2 el fijngehakte hazelnoten en 2 fijngesneden lente-uitjes en een handvol fijngesnipperde peterselie.

  • Vervang de broccoliroosjes eens door courgetti.

  • Vervang de broccoliroosjes eens door spinazie-aardappelpuree.

  • Voeg eens een trosje kerstomaatjes toe aan de schotel met zalm. Besprenkel de kerstomaatjes dan met 1 el olijfolie en 1 el balsamicoazijn.

TIP

  • Knolseldercrème kan je gemakkelijk invriezen. Maak direct een grotere portie klaar die je kan invriezen voor een volgende maaltijd.

  • Broccoli kan je ook al op voorhand ( 2 dagen) snijden en eventueel blancheren. Zet de broccoliroosjes goed afgesloten weg in de koelkast. Op die manier moet je ze nog enkel roosteren de dag zelf.

WEETJE

 

Knolselder is heel laag in koolhydraten en toch rijk aan vezels en is zo een goed alternatief voor aardappelpuree in een Low Carb dieet.